Przepisy
Maślane ciasteczka lawendowe
Mocno maślane, delikatne, ale z nutą zadziornej lawendy. Takie właśnie są te ciasteczka lawendowe. Delikatnie rozpływają się w ustach. Pachną latem i wakacjami. Przepis i wykonanie są niesamowicie proste, ale dzięki dodatkowi lawendy smak jest niezwykły.
Sprawdź przepis!
Morelowe ciasto z lawendą
Morelowe ciasto z lawendą to kwintesencja lata. Soczyste morele przeplatają się z ciepłym smakiem lawendy, a kwaśny lukier przełamuje słodkość ciasta i dopełnia całość. Do jego wykonania świetnie nada się zarówno świeża jak i suszona lawenda.
Wafelki lawendowe
Wafelki na wszelkie rodzinne okazje robi Babcia. Pewnego razu zaczęłam jej robić konkurencję i tak już zostało. Wafelki lawendowe – pachnące lawendą, słodkie i rozpływające się w ustach. Podbiją każde serce, zarówno tego, kto je przygotowuje i tego, kto się nimi zajada. A jakie proste i szybkie w zrobieniu! Radzimy od razu zrobić dwie lub trzy porcje, bo znikają w mgnieniu oka.
Ciasteczka lawendowo-cytrynowe
Pachnące lawendą i orzeźwiającą cytryną. Kruche i delikatnie słodkie. Są bardzo szybkie w przygotowaniu i nie wymagają wielu składników. Łatwo jest je też uczynić bardziej słodkimi i bardziej chrupiącymi w zależności od upodobań. Idealnie nadają się na Walentynki albo na Tłusty Czwartek 🙂
Pierniczki lawendowe – idealne na choinkę
Przepisów na pierniczki jest tyle, ilu cukierników. Każdy ma swoje ulubione i te jedyne. I to jest właśnie taki przepis! Od lat pieczone w naszym domu, raz wcześniej, raz poźniej, bo można zrobić je nawet trzy tygodnie przed świętami i zamknąć w metalowej puszce lub upiec w dniu ubierania choinki i od razu powiesić na choince.
Pierniczki lawendowe – miękkie jak chmurka
Mięciutkie, pachnące lawendą i przyprawą korzenną. Nie muszą leżakować, od razu po upieczeniu mogą wylądować na talerzu i zostać schrupane. Dla zapracowanych, ale ceniących sobie tradycje.
Lawendowe bułeczki dyniowe
Jesień, czas powrotu do kuchni, pieczenia ciepłych ciast z jesiennym owoców i warzyw, które wypełniają cały dom przytulnym zapachem. Co powiesz na małe artystyczne szaleństwo w kuchni? Będzie artystycznie, ale bardzo prosto. Z prawdziwej dyni zrobimy bułeczki w kształcie dyni.