Pierniczki lawendowe – miękkie jak chmurka
Mięciutkie, pachnące lawendą i przyprawą korzenną. Nie muszą leżakować, od razu po upieczeniu mogą wylądować na talerzu i zostać schrupane.
Składniki:
230g masła
3/4 szkl. cukru pudru
1 szkl. miodu
1 jajko
5 szkl. mąki pszennej
4 (lub więcej) łyżeczki kakao
2 łyżeczki przyprawy korzennej
3 łyżeczki suszu lawendowego
Przygotowanie:
Utrzyj masło i cukier na puszystą masę. Następnie dodaj miód i jajko. Mąkę, kakao, przyprawę i lawendą wymieszaj razem, a następnie dodawaj pomału do mokrych składników. Wyrób dokładnie ciasto.
Wyrobione ciasto należy schłodzić w lodówce.
Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto, wytnij swoje ulubione kształty. Piecz w temperaturze 200°C przez około 10 minut.
Smacznego!