Pierniczki lawendowe – miękkie jak chmurka

Mięciutkie, pachnące lawendą i przyprawą korzenną. Nie muszą leżakować, od razu po upieczeniu mogą wylądować na talerzu i zostać schrupane.

pierniczki w kształcie gwiazdek z lawendą

Składniki:

230g masła
3/4 szkl. cukru pudru
1 szkl. miodu
1 jajko
5 szkl. mąki pszennej
4 (lub więcej) łyżeczki kakao
2 łyżeczki przyprawy korzennej
3 łyżeczki suszu lawendowego

Przygotowanie:

Utrzyj masło i cukier na puszystą masę. Następnie dodaj miód i jajko. Mąkę, kakao, przyprawę i lawendą wymieszaj razem, a następnie dodawaj pomału do mokrych składników. Wyrób dokładnie ciasto.

Wyrobione ciasto należy schłodzić w lodówce.

Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto, wytnij swoje ulubione kształty. Piecz w temperaturze 200°C przez około 10 minut.

Smacznego!