Odmiany lawendy
Hidcote Blue Strain
Lawenda Hidcote to popularna i lubiana lawenda. Należy do lawend wąskolistnych (lavandula angustifolia). Posiada przepiękne ciemnoniebieskie kłosy o zwartym pokroju. Rośnie nieco wolniej niż inne lawendy, ale za to jest odporniejsza zarówno na suszę jak i na nadmiar wody. Jest mrozoodporna, część źródeł podaje, że wytrzymuje mrozy przekraczające -20ºC, a według niektórych nawet te przekraczające -30ºC. Potwierdzamy, u nas na polu przezimowała bardzo dobrze, a przecież zima w tym roku była wyjątkowo mroźna!
Dorasta do 50-55 cm wysokości, co jest typowe dla lawend wąskolistnych. Często jest królową balkonów i obwódek w ogrodach. Przy corocznym przycinaniu zachowuje kulisty kształt.
Ze względu na jej prostu i gruby kłos używamy tej lawendy do układanych bukietów, a także do wianków różnych rodzaju.
Hidcote należy do tak zwanych lawend kulinarnych, można dodać suszoną lub świeżą lawendę do lemoniad, herbat, ciast, a nawet mięs. Kilka przepisów z wykorzystaniem lawendy jest dostępnych za zakładce Przepisy.
Jak widać na zdjęciu, swój piękny kolor utrzymuje nawet długo po zasuszeniu. Aby uzyskać ładnie zasuszoną lawendę należy ją ściąć, cała jest już wybarwiona, a zaledwie jeden lub dwa pąki są rozkwitnięte. Rozkwitnięte pąki zasuszają się na brązowy kolor i mogą odpadać od łodyżki. Z kolei zbyt wcześnie ścięte lawendy mają tendencję do więdnięcia. Zbyt wcześnie zerwaną lawendę można „uratować” zasuszając ją do góry nogami.

Munstead
Munstead to szybko rosnąca lawenda wąskolistna. Po roku wzrostu w gruncie, gdy kwitnie, osiąga wysokość około 60 centymetrów. Uwielbiana przez fotografów. Ma bardzo długi kłos w kolorze delikatnego, ale widocznego fioletu, który o zachodzie słońca potrafi przybrać kolor wpadający w różowy. Po zasuszeniu ma piękny błękitno-niebieski kolor.
Niezwykle intensywnie wabi motyle, trzmiele i pszczoły.
Munstead to lawenda o nieco łagodniejszym zapachu, delikatnie cytrynowym. Jest to lawenda kulinarna, co oznacza, że nadaje się do spożycia.
Mrozoodporność tej lawendy wynosi około – 30°C. W okresie wzrostu potrzebuje więcej wody niż Hidcote.
Ta odmiana wykorzystywana jest przez nas przy robieniu wianków, to jej używamy, gdy tworzymy lawendowe zwierzątka.I to najczęściej właśnie z tą odmianą pracujemy na warsztatach.

Essence
To lawenda, w której zakochałyśmy się latem 2021. Idealna na obwódki, tworzy gęsty szpaler i piękne wykończenie. Posiada zwarty i regularny pokrój i kwiaty o fioletowo-niebieskim odcieniu. Jest mrozoodporna. Zimuje w dużych donicach z dobrym drenażem. Jest odporna na choroby grzybowe. Należy do lawend kulinarnych. Kwiat po zasuszeniu jest jasnofioletowy. Wysokość rośliny to około 40 cm.

Platinum Nico
Kolejne odkrycie roku 2021. Należy do lawend odpornych na wilgoć. Posiada zwarty pokrój. Jej kłos jest wydłużony i posiada ciemnofioletowy kolor. Swoim wyglądem przypomina nieco Grosso, jest jednak ciemniejsza. Jest odporna na choroby grzybowe, dość szybko rośnie. Należy również do lawend kulinarnych, co oznacza, że jej kwiaty i liści można dodawać do potraw. Jest mrozoodporna, u nas przezimowała wzorowo.

Blue Scent
Blue Scent to dość drobna, ale za to najdłużej kwitnąca, bo aż do pierwszych przymrozków, lawenda. Posiada bardzo ciemne kwiaty, które utrzymują się kolor również po zasuszeniu. Należy do lawend kulinarnych. Ze względu na obfite kwitnienie i niewielką wysokość będzie idealna na balkony, tarasy czy ogródki skalne. Może być sadzona w donicach. Najlepiej rośnie i kwitnie w pełnym słońcu ale toleruje też niższe pH i lekki półcień.
W Lawendowej Siwiance z tej lawendy wytwarzamy susz, a także pleciemy wianki na głowę. W bukietach i aranżacjach kwiatowych pięknie komponuje się z delikatnie niebieskim Grosso.

Aromatiko
Ciemnoniebieska lawenda posiadająca dużą ilość kwiatów i powtarzająca kwitnienie kilka razy w sezonie do pierwszych przymrozków. Może być sadzona w donicach, przy czym obowiązuje zasada im większa donica tym większa i wyższa wyrośnie lawenda.
