Maślane ciasteczka lawendowe

Mocno maślane, delikatne, ale z nutą zadziornej lawendy. Takie właśnie są te ciasteczka lawendowe. Delikatnie rozpływają się w ustach. Pachną latem i wakacjami. Przepis i wykonanie są niesamowicie proste, ale dzięki dodatkowi lawendy smak jest niezwykły.

 

Składniki:

320g mąki pszennej
50g mąki ziemniaczanej
200g masła w temperaturze pokojowej
4 żółtka
100g cukru pudru
3-4 łyżeczki suszu lawendowego

Przygotowanie:

Masło, żółtka i cukier zagnieć lub utrzyj w mikserze. Do puszystego kremu dodaj mąką pszenną i mąkę ziemniaczaną. Całość wymieszaj łyżką lub ugnieć ręką. Ciasto powinno wyjść dość gęste i lekko lepiące.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Rozwałkuj ciasto na grubość około 0,5 cm i wytnij swoje ulubione kształty ciasteczek. Przełóż na blaszkę i piecz około 15 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasteczka można posypać cukrem pudrem.

 

Pochwalcie się swoimi wypiekami wstawiając zdjęcie na Instagram lub Facebook z hasztagiem #lawendowasiwianka i oznaczając nas na zdjęciu.

Smacznego!