Wafelki lawendowe

Wafelki na wszelkie rodzinne okazje robi Babcia. Pewnego razu zaczęłam jej robić konkurencję i tak już zostało. Wafelki lawendowe – pachnące lawendą, słodkie i rozpływające się w ustach. Podbiją każde serce, zarówno tego, kto je przygotowuje i tego, kto się nimi zajada. A jakie proste i szybkie w zrobieniu! Radzimy od razu zrobić dwie lub trzy porcje, bo znikają w mgnieniu oka.

 

Składniki:

1 opakowanie wafli
1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
100 g masła
2-3 łyżeczki suszonej lawendy

Przygotowanie:

Mleko, masło i susz gotujemy około 10-15 minut, cały czas mieszając (masa lubi się przyklejać do garnka, a czasem nawet wykipieć), aż całość trochę zgęstnieje.

Jeszcze ciepłą masą przekładamy wafle. Zostawiamy całość na kilka godzin, w tym czasie wafle dobrze się skleją. Następnie kroimy na mniejsze kawałki.

Można jeść od razu, ale wafelki najlepiej smakują następnego dnia.

Pochwalcie się swoimi wypiekami wstawiając zdjęcie na Instagram lub Facebook z hasztagiem #lawendowasiwianka i oznaczając nas na zdjęciu.

Smacznego!