Ciasteczka lawendowo-cytrynowe

Pachnące lawendą i orzeźwiającą cytryną. Kruche i delikatnie słodkie. Są bardzo szybkie w przygotowaniu i nie wymagają wielu składników. Łatwo jest je też uczynić bardziej słodkimi i bardziej chrupiącymi w zależności od upodobań. Idealnie nadają się na Walentynki albo na Tłusty Czwartek 🙂

 

 

Składniki:

200 g mąki (1szkl. i trochę)
80 g cukru pudru (trochę mniej niż połowa szklanki)
100 g masła
1 jajko
1 łyżka soku z cytryny
skórka starta z jednej cytryny
3 łyżeczki suszu lawendowego

Przy takiej ilości cukru ciasteczka wychodzą delikatnie słodkie, można dodać więcej, aby wzmocnić efekt słodyczy!

Przygotowanie:

Mąkę i cukier wymieszaj. Dodaj zimne, posiekane masło, jajko, skórkę, sok z cytryny i susz lawendowy i zagnieć całość. Po zagnieceniu można całość zawinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki lub od razu rozwałkować ciasto i wycinać ciasteczka. Bardzo cienko rozwałkowane ciasto sprawi, że ciasteczka po upieczeniu będą niezwykle kruche i łamliwe, przy grubszych ciasteczkach bardziej będzie czuć smak lawendy i cytryny. 

Wycięte ciasteczka piecz w temperaturze 180°C przez około 10-12 minut. Po wystudzeniu ciasteczka są gotowe do schrupania. Smacznego!