Morelowe ciasto z lawendą

Znasz piosenkę o „najłatwiejszym cieście na świecie”. To nieco nowocześniejsza wersja tamtego wypieku. Morelowe ciasto z lawendą to kwintesencja lata. Soczyste morele przeplatają się z ciepłym smakiem lawendy, a kwaśny lukier przełamuje słodkość ciasta i dopełnia całości. Do jego wykonania idealnie nada się zarówno świeża jak i suszona lawenda. Należy jedynie pamiętać, że świeża lawenda jest bardziej intensywna w smaku.

Składniki:

Ciasto:

180g miękkiego masła
2 łyżki oleju
3/4    szklanki cukru
100 g mielonych migdałów (nie muszą być bardzo drobno zmielone)
4 roztrzepane jajka
2 łyżeczki lawendy (suszonej lub świeżej)
1 szklanka mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
około 500g świeżych moreli pokrojonych na połówki

Lukier

sok z 1/2 cytryny
100 g cukru pudru
łyżeczka lawendy