Morelowe ciasto z lawendą
Znasz piosenkę o „najłatwiejszym cieście na świecie”. To nieco nowocześniejsza wersja tamtego wypieku. Morelowe ciasto z lawendą to kwintesencja lata. Soczyste morele przeplatają się z ciepłym smakiem lawendy, a kwaśny lukier przełamuje słodkość ciasta i dopełnia całości. Do jego wykonania idealnie nada się zarówno świeża jak i suszona lawenda. Należy jedynie pamiętać, że świeża lawenda jest bardziej intensywna w smaku.
Składniki:
Ciasto:
180g miękkiego masła
2 łyżki oleju
3/4 szklanki cukru
100 g mielonych migdałów (nie muszą być bardzo drobno zmielone)
4 roztrzepane jajka
2 łyżeczki lawendy (suszonej lub świeżej)
1 szklanka mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
około 500g świeżych moreli pokrojonych na połówki
Lukier
sok z 1/2 cytryny
100 g cukru pudru
łyżeczka lawendy
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180ºC.
- Dokładnie zmiksuj masło, olej, cukier i migdały na gładką i puszystą masę.
- Do dobrze wyrobionego ciasta dodawaj powoli roztrzepane jajko, tak aby masa się nie zważyła.
- Następnie wmieszaj mąkę, lawendą, proszek do pieczenia i sól.
- Tortownicę (ok. 25 cm średnicy) wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto. Na wierzchu ułóż, skórką do dołu, połówki moreli.
- Ciasto piecz 70-80 min w temperaturze 180 ºC. Jeśli pod koniec pieczenia wierzchnia warstwa zacznie się za mocno przypiekać przykryj ciasto folią aluminiową.
- Lukier: wymieszaj sok z cytryny z cukrem pudrem. Dodaj więcej lub mniej cukru w zależności od tego czy wolisz słodszy czy kwaśniejszy lukier. Polej nim ciasto. Ciasto można polewać jeszcze gorące lub już wystygnięte.
I gotowe. Smaczego!