Pierniczki lawendowe – idealne na choinkę

Przepisów na pierniczki jest tyle, ilu cukierników. Każdy ma swoje ulubione i te jedyne. I to jest właśnie taki przepis! Od lat pieczone w naszym domu, raz wcześniej, raz poźniej, bo można zrobić je nawet trzy tygodnie przed świętami i zamknąć w metalowej puszce lub upiec w dniu ubierania choinki i od razu powiesić na choince. Przed dwa tygodnie pozostają twarde* i powoli łapią wilgoć z powietrza, a później zaczynają spadać z choinki, to znak, że są idealne do spałaszowania.

*ten okres liczy się od momentu wyjęcia z metalowej puszki jeśli były tam trzymane.

 

 

 

Duża porcja na udekorowanie całej choinki

1 kg mąki
3-4 łyżeczki suszu lawendowego
1 kostka masła
3/4 słoika miodu
4 łyżki kakao
4 łyżki przyprawy korzennej do piernika
2 jajka
1 szklanka cukru (lub mniej jeśli pierniczki będą ozdabiane lukrem)

Przygotowanie:

Całość zagniatamy. Polecamy dodawanie cukru na samym końcu. Może zdarzyć się tak, że ciasto nie będzie chciało się skleić, wtedy należy dodać więcej miodu, a mniej cukru.

Całość wstawiamy do lodówki na 1 do 7 dni.

Wykrojone pierniczki pieczemy przez około 15 min w 175°C.

Pochwalcie się swoimi wypiekami wstawiając zdjęcie na Instagram lub Facebook z hasztagiem #lawendowasiwianka i oznaczając nas na zdjęciu.

Smacznego!