Lawendowe bułeczki dyniowe

Jesień, czas powrotu do kuchni, pieczenia ciepłych ciast z jesiennym owoców i warzyw, które wypełniają cały dom przytulnym zapachem. Co powiesz na małe artystyczne szaleństwo w kuchni? Będzie artystycznie, ale bardzo prosto. Z prawdziwej dyni zrobimy bułeczki w kształcie dyni. Z taką słodką przekąską do ideału brakuje już tylko kubka gorącej herbaty, grubego koca, którym można się owinąć, ulubionej książki, a długie jesienne wieczory przestają być straszne.

Składniki na 12 porcji:

170g puree dyniowego
1 1/4 szklanki wody lub mleka
40g masła lub oleju
500g mąki pszennej
1 szklanka cukru
1/2 łyżeczki soli
8g suchych drożdży
2 łyżeczki suszonej lawendy

Przygotowanie:

  • Puree z dyni: dynię umyj, przekrój, usuń pestki. Pozostałą część pokrój na kawałki. Ułóż je na blaszce do pieczenia skórką do dołu. Piecz około 35-40 min w 180 ºC. Po upieczeniu zmiksuj w blenderze (może być ze skórką).
  • Wodę/Mleko i masło/olej  podgrzej w rondelku. Do ciepłych składników płynnych dodaj puree dyniowe. Wymieszaj. Całość powinna być ciepła, ale nie gorąca.
  • Połącz składniki sypkie: mąkę, cukier, sól, drożdże i lawendę.
  • Wlej morze składniki do suchych i dokładnie wyrób na gładkie, miękkie ciasto. W razie potrzeby można dodać więcej mąki albo wody. Ciasto powinno być miękkie, ale nieklejące.
  • Wyrobione ciasto odstaw przykryte ściereczką do wyrośnięcia.
  • Gdy ciasto wyrośnie wyrób je delikatnie jeszcze raz. Uformuj wałek i podziel go na 12 części. Każdą uformuj w kulkę i przewiąż 3 razy sznurkiem. Bułeczki odłóż na blaszce do pieczenia do ponownego wyrośnięcia.
  • Piecz w 180º C około 20-25 min.
  • Po upieczeniu zdejmij sznurek i ciesz się dyniowymi bułeczkami.

 

 

 

Wskazówki

Aby jeszcze wzmocnić smak lawendy możesz bułeczki polać syropem lawendowym.

Po podzieleniu ciasta będzie się wydawało, że dynie wyjdą bardzo malutkie, ale bez obaw, urosną podczas pieczenia.

Podczas owijania dyń sznurkiem dobrze jest zawiązać końce na górze, wtedy mamy pewność, że rosnące ciasto nie zepchnie sznurka poza obszar dyni. Pamiętaj również, że ciasto podczas pieczenia bardzo urośnie, dlatego bułeczki muszą być owinięte bardzo delikatnie. W innym przypadku sznurek za bardo wbije się w ciasto.

Pochwalcie się swoimi wypiekami wstawiając zdjęcie na Instagram lub Facebook z hasztagiem #lawendowasiwianka i oznaczając nas na zdjęciu.

Smacznego!